Relatos salvajes (2014)

14

Gülmüyor yüzüm, hayat zor oldu. Güller susuz… Kurudu soldu. Tövbe ettim, gene bozuldu. Yüreğim yanar! Mazeretim var, asabiyim ben!

Böyle iyi filme  iyi bir şarkının girişiyle başlamak yanlış olmaz sanırım 🙂 Şeytan kulağına kurşun, 2014 yılında izlemeyi umduğumdan daha iyi filmler izlediğim için kendimi şanslı sayanlardan biriyim. Hal böyleyken gözden kaçması muhtemel filmlerden birisi olan Relatos salvajes‘i olabildiğince çok sinemasevere duyurmayı/hatırlatmayı istedim.

Filmin klasik bir akışı yok. Bize parçalar halinde, en güçlü duygulardan birisi olan asabiyet ve nefretle ilgili parçalar sunuyor. Her bölüm kendi içinde başlı başına bir film konusu olur desek yanlış olmaz sanırım. İspanya ve Arjantin ortak yapımı olan filmi, afişinde gördüğüm Ricardo Darín sayesinde izledim desem yalan olmaz. Ricardo Darín‘i de izlediğim El secreto de sus ojos (Gözlerindeki Sır) filmiyle tanımıştım ki gerilim sevenlerin mutlaka izlemesi gereken bir film olduğunu söylemeliyim. 

Filmin girişi, şimdiye kadar izlediğim filmlerin en iyilerinden biriydi. Zaten viral bir şekilde sosyal medyada filmin adı olmaksızın paylaşılıyor. İzleyen bir çok kullanıcının ‘vay canısına’ nidaları eşliğinde 15 saniye sonra unutulan sahneyle Fransız Alpleri’ne düşen uçağın pilotunun akıbeti, filmin tekrar yükselen bir trend olmasını sağladı. Böylesi bir girişten sonra, sıradan bir filmle karşı karşıya olmadığımı yüzümde bir tebessümle anladım.

Hayatının bitme noktasına gelmesine sebep olan insanları bir şekilde teker teker, pilotluk yaptığı uçağa doldurup kendisiyle öte alem hava yollarına taşıyan pilottan sonra film, bize trafik asabiyeti-trafik kazaları, mazlumun ahı, bürokratik işlem nefreti ve aldatılma üzerine kısa hikayeler anlatıyor. Her ne kadar hikayelerin ilk sahnelerinden itibaren sonunu tahmin etme eğilimi ağır bassa da film her hikayede seyirciyi gayet başarılı bir şekilde ters köşe yapmayı başarıyor. İşlerin planlanmadığı gibi gidebileceği gerçeği ecel kadar ciddi bir şekilde karşımıza çıkıyor yani.

Siz de her seferinde yakışıklı erkeğin, güzel kadını kötü adamların ellerinden kurtardığı filmlerden sıkıldıysanız Relatos salvajes tam size göre bir film. Malum filmin başlangıcı viral olarak yayıldığı için o bölüm hakkında yazdıklarımı saymazsam size spoiler vermeden yazımı bitirmek için kendimi çok zorladığımı söylemeliyim. Şimdiden iyi seyirler.